Serbest dolaşımda olmayan eşya, işlem görmüş ürünlerin üretiminde kullanılmasından sonra Türkiye Gümrük Bölgesinden yeniden ihraç edilmesi amacıyla, gümrük vergileri ve ticaret politikası önlemlerine tabi tutulmaksızın ve vergileri teminata bağlanmak suretiyle, dahilde işleme rejimi kapsamında geçici olarak ithal edilebilir. Eşyanın işlem görmüş ürünler şeklinde ihracı halinde, teminat iade olunur. Eşyanın bu şekilde dahilde işleme rejiminden yararlanmasına şartlı muafiyet sistemi denir. Şartlı muafiyet sisteminin uygulandığı dahilde işleme rejiminde, ihraç olunan işlem görmüş ürünlerin ihracat vergilerine tabi eşdeğer eşyadan elde edilmesi durumunda, söz konusu eşdeğer eşya ihracat vergilerinden muaf tutulur.
Daha genel bir tanımla şartlı muafiyet sistemi; dahilde işleme izin belgesi/dahilde işleme izni kapsamında ihracı taahhüt edilen işlem görmüş ürünün elde edilmesinde kullanılan (belge/izin sahibi firma ve/veya yan sanayici firma tarafından) ve serbest dolaşımda bulunmayan hammadde, yardımcı madde (katalizör olarak kullanılanlar dahil), yarı mamul, mamul ile değişmemiş eşya, ambalaj ve işletme malzemesinin, Türkiye Gümrük Bölgesinde (serbest bölgeler hariç) yerleşik firmalarca, ticaret politikası önlemlerine tabi tutulmaksızın, vergisi teminata bağlanmak suretiyle bedelli ve/veya bedelsiz ithal edilmesi ve ihracat taahhüdünün gerçekleşmesini müteakip, alınan teminatın iade edilmesidir. Ancak, belge/izin kapsamında yapılacak işletme malzemesi ithalatında, katma değer vergisi ve özel tüketim vergisi tahsil edilir ve ticaret politikası önlemleri uygulanır.
Yukardaki ifadelerden anlaşılacağı üzere şartlı muafiyet kapsamında dahilde işleme rejimine tabi tutulan eşya;
Serbest dolaşımda bulunan eşyanın işlem görmüş ürünlerin üretiminde kullanılmasından sonra Türkiye Gümrük Bölgesinden ihraç edilmesi halinde, bu eşyanın serbest dolaşıma girişi esnasında tahsil edilmiş olan ithalat vergileri, dahilde işleme rejimi kapsamında geri verilir. Eşyanın bu şekilde dahilde işleme rejiminden yararlanmasına geri ödeme sistemi denir.
Yukarıdaki ifadeden anlaşılacağı üzere geri ödeme kapsamında dahilde işleme rejimine tabi tutulan eşya;
Dahilde işleme rejiminde geri ödeme sisteminin uygulandığı hallerde; Eşdeğer eşyadan elde edilen işlem görmüş ürünlerin ithal eşyasının serbest dolaşıma girmesinden önce Türkiye Gümrük Bölgesi dışına ihraç edilmesi, İşlem görmüş ürünlerin eşdeğer eşyadan elde edildiği durumlarda, gümrük işlemlerinde ithal eşyasının eşdeğer eşya, eşdeğer eşyanın ise ithal eşyası gibi değerlendirilmesi, Henüz ithal edilmemiş eşyanın yerine ihracat vergilerine tabi eşyadan elde edilen işlem görmüş ürünlerin ihracı halinde, ithal eşyasının süresi içinde ithal edilmesine karşılık olarak izin hak sahibinden, ihracat vergileri kadar teminat alınması hükümleri uygulanmaz.
Bunun yanında Geri ödeme sisteminden her eşya yararlanabilir. Ancak, serbest dolaşıma giriş beyannamesinin tescili sırasında; İthalat miktar kısıtlamasına tabi olan, Kota kapsamında tarife önlemleri uygulanan, Tarım politikası çerçevesinde ithalat veya ihracat lisansı veya sertifikası ibrazını gerektiren, İşlem görmüş ürün için ihracat iadesi veya vergisi mevcut,eşya için geri ödeme sistemi uygulanmaz. Buna ek olarak, işlem görmüş ürünlerin ihracat beyannamesinin tescili sırasında söz konusu ürünler için tarım politikası çerçevesinde ithal veya ihraç lisansının veya sertifikasının ibrazı gerekiyorsa ya da bu ürünler için ihracat geri ödemesi veya vergisi konulmuş ise, geri ödeme sisteminde ithalat vergileri iade edilmez.
İşletmelerin uluslararası ticarette başarılı olabilmeleri için, karmaşık gümrük prosedürlerini ve mevzuatları anlamaları ve uygulamaları gerekir. Biz, işletmenizin uluslararası ticaret süreçlerini daha etkili ve verimli hale getirmek için buradayız. Her bir hizmetimiz, sizin spesifik ihtiyaçlarınız ve hedefleriniz göz önünde bulundurularak tasarlanmıştır ve sürekli değişen gümrük mevzuatına uygunluğunuzu sağlar.Ercan Gümrükleme bilgi almak ve iletişime geçmek için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
Dahilde İşleme Rejimi, ihracat yapan firmalar tarafından ihraç ürünleri üretmek için gerekli olan ve ithal edilen, bu yüzden de ithali gümrük vergisine tabi hammadde ya da girdilere gümrük muafiyeti getiren bir ihracatı teşvik sistemidir.Dahilde İşleme Rejimi, yurt içinde dünya fiyatlarından temin edilemeyen, hiç temin edilemeyen ya da üretimi yetersiz olan, yeterli kalitede bulunmayan malzemelerin gümrük muafiyetli olarak yurt dışından getirilmesine olanak sağlayarak girdi maliyetlerini azaltmak suretiyle ihracatı artırmak, ihraç ürünlerine uluslararası piyasalarda rekabet gücü kazandırmak, ihraç pazarlarını geliştirmek ve ihraç ürünlerini çeşitlendirmek amacıyla oluşturulmuştur.
Dahilde İşleme Rejimi’nin avantajlardan faydalanmak isteyen kuruluşlar dahilde işleme mevzuatı gereğince ithalat ve ihracatlarını gerçekleştirmeleri gerekmektedir. Dahilde işleme izin belgesine sahip kurumların ihraç edecekleri ürünlerin imalinde kullanılacak maddelerin yurtiçi alımlarında KDV kanunu kapsamında tecil-terkin sisteminde faydalanabileceği hüküm altına alınmıştır.
Dahilde İşleme Rejimi Kapsamında Dahilde İşleme İzni ve Dahilde İşleme İzin Belgesi olmak üzere iki farklı uygulama mevcuttur.
Dahilde İşleme İzin Belgesi: İhraç amacıyla gümrük muafiyetli ithalata ve/veya yurtiçi alımlara imkan sağlayan Dış Ticaret Müsteşarlığı’nca düzenlenen belgeyi ifade eder.
Dahilde İşleme İzni: İhraç amacıyla gümrük muafiyetli ithalata imkan sağlayan ve gümrük idaresince verilen izni ifade eder.
Her iki belge için istenen evraklar benzerlik gösterse de Dahilde İşleme İzin Belgesi için istenen evrak listesi nispeten biraz daha detaylıdır.Basit işlemler için alınabilecek Dahilde İşleme İzni için başvurular gümrük idaresine; kapsamlı işlemler için alınabilecek Dahilde İşleme İzin Belgesi için başvurular ise Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğüne elektronik ortamda yapılır.
Rejimin uygulamasına ilişkin tanımlardan da anlaşılacağı üzere, dahilde işleme rejimi, yeniden ihraç edilmek koşuluyla, serbest dolaşıma girmiş veya girmemiş eşyanın her türlü işleme faaliyetine tabi tutulmasına imkan sağlayan bir rejimdir. Yabancı ülkeden getirilen ürünlerin, Türkiye Gümrük Bölgesinde herhangi bir işçiliğe tabi tutularak veya Türkiye Gümrük Bölgesinde serbest dolaşımda bulunan eşya ile işledikten sonra yine yabancı ülkelere ihraç etmek isteyen müteşebbisler açısından, gümrük mevzuatının sunduğu en avantajlı rejim dahilde işleme rejimidir. Dahilde işleme rejiminde, ithalat vergileri tahsil edilmediği veya tahsil edilenleriade edildiği için bu şekilde işleme faaliyetinden sonra yapılacak yeniden ihracat ile ülke müteşebbisinin yabancı pazarlarda rekabet şansının artırılması amaçlanır.
Dahilde İşleme Rejiminin avantajları;
İhracat yapmayı düşünen işletmeler, ihraç edilmesi planlanan malların üretiminde kullanılacak olan hammadde, yardımcı madde, yarı mamul, mamul, ara malı ve ambalaj malzemelerinin başta değişik vergisel yüklerden muaf olmak üzere ve devlete ihracat taahhüdünde bulunmak şartıyla, çeşitli kolaylıklar ve teşviklerden yararlanabilirler. Teşviklerden yararlanabilmek için Dahilde İşleme İzni ya da Dahilde İşleme İzin Belgesi alınması zorunludur.
Ercan Gümrükleme olarak profesyonel ve deneyimli ekibimiz, gümrük işlemlerinizin her aşamasında size rehberlik eder ve her türlü zorluğun üstesinden gelmenizi sağlar. Bizimle iş birliği yaparak, işletmenizin küresel pazarlarda başarılı olmasını sağlayın.