ETGB (Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi, e-ticaret işlemlerinde eşyaların gümrük işlemleri gerçekleştirmek için gereken bir beyanname türüdür. ETGB’nin elektronik ortamda, dijital olarak çok basit bir şekilde doldurulduğu söylenebilir. Ülkeler arasında dış ticarette ETGB, ihracat işleminin kolaylaşması ve gümrük işlemlerini hızlandırmak amacıyla kullanılan bir uygulama türüdür.
İthalat ve ihracat gibi dış ticarette aktif şekilde faaliyet gösteren firmaların mal çekme ve mal gönderme işlemleri gümrük ve dış ticaret mevzuatına tabi tutulur. Ülkemize giren ve ülkemizden çıkan eşyaların, gümrük işlemleri gümrük idaresine verilen gümrük beyanı sayesinde yapılabilir. 2012 yılından öncesine kadar eşya ile alakalı tüm bilgiler gümrük beyannamesinin matbu hali üzerinde yer alırken, dijitalizasyonun ve e- ticaret sektörünün çok fazla gelişmesiyle ETGB aktif bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır. Bu sayede hızlı kargo taşımacılığı ile gelen ya da gönderilen belli bir kg ve bedeli olan eşyaların gümrük beyan işlemleri matbu bir gümrük beyannamesine gerek kalmadan dijital ortamda halledilir.
Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi; eşyaların gümrük beyanı sayesinde ilgili tüm eşyaların elektronik ortamda yürütülmesine imkân tanıyan pratik bir uygulama şeklidir. E- ticaret sektörünün sıkça kullandığı bir uygulama olan ETGB’nin en sık kullanıldığı durumlar ise hızlı kargo ve posta taşımalarıdır. Dijital bir uygulama olduğundan, eşyanın gümrüklenmesi sırasında ortaya çıkan masrafların önüne geçebildiği gibi zaman kaybı yaşanmasının önüne geçer. ETGB’nin kullanım amacı ise yurtdışına ürün satmak ve göndermek isteyen kişi ya da kurumların işlemlerini kolay hale getirmektir.
Bununla birlikte uygulamanın kapsamı 300 kg ve KDV hariç, 15.000 Euro’ya kadar olan işlemlerle sınırlı kabul edilir. Gönderici firmanın gönderisi, belirtilen sınırların üzerine çıktığında ise klasik ihracat olarak isimlendirilen adımların tamamlanması talep edilir. Başka bir deyimle, mikro ihracat olarak nitelendirilen küçük çaplı gönderilen ETGB beyanı ile gerçekleştirilir. ETGB düzenlendiği sırada, klasik ihracattan farklı olarak gümrük müşavirlikleri kullanılmadığından dolayı, gümrük işlemlerinde gümrük işlemleri hizmet bedeli ortaya çıkmaz. ETGB düzenlemesi hızlı kargo ve lojistik firmaları tarafından gerçekleştirilir. Bu işlem için çok hızlı kargo firmaları göndericilerden yetki alır.
Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi, internet üzerinden doldurulan çok önemli bir belgedir. Gümrük işlemleri yapılırken, diğer yandan gümrük vergilerinin de hesaplanması ve ödenmesi için bu beyanname kullanılır.
ETGB kapsamında şu durumlar devreye girer:
Bu unsurlar Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi kapsamında değerlendirilir. Diğer yandan sergi ve fuarlar için gönderilen eşyalar, tamir amaçlı gönderilen yükler, ilaç, cep telefonu, takviye edici gıdalar ve kimyasallar gibi denetime tabi tutulan ürünler ve bedelsiz ürünler ETGB kapsamında kabul edilmez.
Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi; göndericilerin verdiği yetkiyle gönderiyi yapan lojistik firması tarafından düzenlenir. Beyan formu gönderici tarafından e-posta aracılığıyla lojistik firmasına gönderildikten sonra, lojistik firması ETGB’yi dijital ortamda doldurulur. Tüm bu işlemlerin dijital ortamda tutulması dijital arşivleme ve belgeler ulaşım imkânını kolay hale getirir. Bununla birlikte ETGB gönderimi yapan firmaların gümrük beyan giderini en az seviyeye indirirken, çıkış ambar ücreti söz konusu değildir.
Bu sürecin tamamen dijital ortamda yürütülmesi, eşyanın güvenilir bir şekilde alıcıya ulaşmasına olanak sunar. Özellikle e-ticaret alanında bu imkân büyük bir kolaylık sunar. Elektronik ortam üzerinden hızlı ve pratik işlem yapmak isteyenlere zaman avantajı sunarak, mikro ihracatın önünü açan önemli bir uygulamadır. Uluslararası satışların çok daha kolay hale getirilmesi için e-ticaret yapan firmaların çalışma motivasyonu artar. Belirlenen sınırlar içerisinde mikro ihracat yapmak isteyenlerden ilk olarak mikro ihracat gönderi bilgi formunu doldurmaları talep edili/p>
Bununla birlikte lojistik firmalarının işlem yapabilmesi için, dolaylı temsil yetki belgesine ihtiyaç duyar. Aynı zamanda eşyanın detaylarının ve bedelinin yer aldığı maliye onaylı faturanın aslı ve gönderinin yapıldığı ülkede kullanılacak ülkenin, istediği dilde düzenlenmiş mal faturası ihraç edilecek mallarla beraber kargo ya da lojistik firmasına gönderilir. Lojistik firması ise altığı bu temsil yetki belgesi ve mail sayesinde ETGB formunu ETGB Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi doldururken kullanılır.
Lojistik ya da kargo firmalarına ihracat yapan firmalar tarafından ETGB İhracat Bilgi Formu, ETGB- Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi doldurulabilmesi için iletilir.
ETGB formu şu şekilde doldurulur:
Gönderici firmanın imza ve kaşesi ile form tamamlanmış halini alır. Formu alan lojistik ya da kargo firması, Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesini doldurarak, ihracat işlemlerini başlatmış olur.
Sistem ilk olarak dış ticaret ve hizmet işlemlerine hız kazandırır.
Ödemeler bu sistem üzerinden çok daha güvenli ve hızlı bir şekilde yapılırken, bu avantajlara ek olarak diğer avantajlar şu şekilde sıralanabilir:
Dış ticarette gümrük işlemlerinin sorunsuz çözülmesi için en doğru firma ile işbirliği içerisinde çalışmak çok önemlidir. Bu konuda her zaman üst düzey kalite standartlarında hizmet anlayışı ile rakiplerinden hep bir adım öne çıkan Ercan Gümrükleme için müşteri memnuniyeti her şeyden önemlidir. Alanında uzman gümrük müşavirlerimiz, karşınıza çıkabilecek her türlü gümrük ve dış ticaret sorunlarına akılcı çözümler sunarak firmamızın sektörde büyümesine katkı sağlar. Sizde Ercan Gümrükleme kalitesini deneyimleyerek her bakımdan ayrıcalıklı hizmet alabilmek için web sitemizi ziyaret edebilir, iletişim numaralarımızı kullanarak tek tıkla hemen firmamızın çalışanları ile irtibat kurabilirsiniz. Uzun yıllardan bu yana gümrük işlemlerinde kalite ve güvenin tek adresi: Ercan Gümrükleme.