Ticareti yapılacak olan eşya ve malların uygun şartlarda depolanması, hem satış işlemlerinin kolaylaşmasını sağlar hem de bu sırada eşyaların zarar görmesine engel olur. Gümrüksüz depolama; lojistiğin en önemli konulardan biri olurken, depolama farklı uygulamalar ile ithalat ve ihracat yapan kişilerin ya da firmaların mallarının korunması açısından çok önemli bir konumda yer alır.

Küreselleşen dünyada tüm dünyanın bir serbest Pazar haline gelmesi ile beraber uluslararası ticaret çok daha fazla önem kazanmış ve dünyanın diğer ucunda üretilen bir mal diğer ucunda satılır hale gelmiştir. İster yerel ister uluslararası ticaret olsun, malların güvenli ve korunaklı bir şekilde depolaması ve taşınması önem arz eder. Hangi sektör olursa olsun tüm malların uzun ya da kısa dönem depolanmaya ihtiyacı olur. Bu noktada kitlesel olarak üretim gerçekleştiren büyük firmaların bu yöndeki ihtiyaçları çok daha fazla olur.

Depolama işlemleri ise gümrüklü depolama ve gümrüksüz depolama olarak iki gruba ayrılır. Özellikle ithalat ve ihracat yapan firmaların bu depolama yöntemleri ile çok yakın bir ilişki içerisindedir. Bir diğer ismi geçici depolama olan gümrüksüz depolama işlemleri, isminden de anlaşıldığı üzere tedarikçiden çıkan eşya ve malın geçici olarak depolanması için uygulanır. Bu uygulama ile gümrük bölgelerinde bazı şartlar devreye girer. Gümrüksüz depolamanın lojistik detayları ve gümrüksüz depolama kapsamında eşya ve mal hakkında detaylı bir bilgiye sahip olmak için geçici depolamanın şartlarını doğru şekilde anlamak gerekir.

Gümrüksüz Depolama Nedir ?

Gümrüksüz depolama; depolanması hedeflenen mal ya da eşyanın geçici depolama süreliğine uygun alanlarda istiflenmesi demektir. Ancak bu depolama yöntemi, malların yalnızca bir yerden başka bir yere taşınarak orada bekletilmesi demek değildir. Gümrüksüz depolama işlemlerinin kendi içerisinde bilinmesi gereken birçok ayrıntısı vardır. İthalat ve ihracat süreçlerinde malların uygun şartlar altında depolanması, bu sürecin sorunsuz şekilde ilerlemesi açısından çok büyük önem arz eder. Bu geçici depolama uygulaması sırasında kullanılan alanlar küçük depolar, hangarlar, ambarlar ya da ardiye gibi mekanlar olabilir.

Gümrüksüz depolama sırasında en fazla dikkat edilmesi gereken nokta ise depolanacak olan mal ya da eşyanın dış etkenlerden doğru koşullar sağlanarak korunmasıdır. Bu nedenle gümrüksüz depolama için genel olarak kapalı ve korunaklı depolar tercih edilir. Gümrüksüz depolama uygulaması geçici bir işlem olarak kabul edildiğinden, bu uygulama ile beraber depolanan eşyalara da geçici mal ya da geçici eşya ismi verilir. Serbest dolaşıma sahip olmayan bu mal ya da eşyalar, gümrük bölgelerine sokulduktan sonra gümrük onayından geçerek geçici şekilde depolanma hakkına sahiptir. Bu onayın sağlanabilmesi için ilgili olan bölgenin gümrük müdürlüğünün talep ettiği tüm izinler ve mallar alakalı evrakların hazır bulundurulması gerekir. Bu sayede gümrüksüz depolama yönetmeliğine uyarak sorunsuz şekilde süreç işleyebilir.

Gümrüksüz Depolama Aşamaları

Gümrüksüz depolama işlemi gerçekleşecek olan eşya ya da mallar Türkiye Gümrük Bölgesi içerisinden gelmeden önce, eşyaların taşındığı taşıt bilgilerinin bulunduğu bir beyana sahip olması gerekir. Bu belge sayesinde işlemlerin sorunsuz bir şekilde düzenlenmesi mümkün hale gelir.

Söz konusu olan bu beyan, Gümrük Bölgesinde ''özet beyan'' olarak nitelendirilir. Bu özet beyan içerisinde eşya ve mallarla alakalı bilgiler ve eşyanın taşındığı araç ile ilgili bilgiler yer alır. Özet beyanın geçerli olduğu tarihten itibaren eşya ya da malların ne kadar süre gümrük bölgesinde depolanabileceği belli başlı kurallara tabi kılınmış demektir. Eğer eşya ya da mal denizyolu taşımacılığı ile getirildiyse 45 gün içerisinde ''gümrükçe onaylanmış kullanım'' süresi belirlenmesi gerekir. Eğer mallar karayolu taşımacılığı ile geldiyse 20 gün içerisinde bir süre belirlenmesi yapılır.

Havayolu taşımacılığı ile gelen malların ise kullanım ve işlem süresine uygun şekilde depolanmasına karar verilmesi gerekir. Geçici depolama işleminin yapılabilmesi için ''gümrükçe onaylanmış bir işlem ve kullanım'' süresinin yanı sıra geçici depolama yapılacak alanında belirlenmesi gerekir. Tasfiye Hizmetleri Genel Müdürlüğü depolarının açılmasını ve işletilmesini mümkün hale getirecek tüm izinleri alarak Gümrük Genel Müdürlüğü'ne aktarım yapılır. Bu noktada genel müdürlük depoların açılmasına karar verdikten sonra ise geçici mallar depo içerisinde saklanmaya başlayabilir. Sonrasında ise Gümrük Satış Mağazalarında bu geçici konulan eşyaların satışı gerçekleştirilebilir.

Gümrüksüz Depolama Türleri

Gümrüksüz depolama amacıyla kullanılan depolar genel olarak geçici malların çok daha kolay bir şekilde taşınmasını sağlayacak kapalı mekânlar olarak karşınıza çıkar. Bu depolar, geçici eşya ve malların dış etkenlerden korunmasını sağlayacak yapıda olmalıdır. Gümrükten getirilen mallar depolama alanlarında farklı taşıma araçları kullanılarak taşınır. Bu yüzden depoların taşıtların yanaşmasına uygun ve içerisine malların daha kolay şekilde yerleştirilebileceği bir yapıda olması çok önemlidir.

Antrepo yerlerinde bulunan geçici eşya ya da malların zorlayıcı ve geçerli sebepler dışında zarara uğramasından kaynaklı oluşan maddi zararın tazmini ise işletmecilere aittir. Bu yüzden depoların mal ve eşyaların korunması konusunda yeterli donanıma sahip olması son derece önemlidir. Depolama alanları lojistik firmaları ve özel işletmeler tarafından işletilmeye uygun alanlardır. Birçok deponun malların saklanması amacıyla sunduğu bir takım ayrıcalıklar vardır. Depolama ışıklandırması, raflı sistem kullanımı, geniş depolama alanları, depo ısı kontrolü, jeneratör desteği ve buna benzer uygulamalar ile depolama alanında saklana malların daha verimli bir şekilde korunması sağlanmış olur. Özel depolar ise gümrüksüz eşyaların korunması ve hiçbir şekilde zarar uğramaması için sigorta hizmeti sunar. Gümrüksüz depolama ile tekstil ürünleri, gıda ürünleri, zati eşyalar, kozmetik ürünler, aksesuarlar, ayakkabılar ve bunun gibi birçok farklı ürün depolanabilir.

Gümrüksüz Depolama Hizmetleri

Gümrüksüz depolama ile depolanan geçici eşya ya da malların satıldığı alana gümrüksüz depolama hizmetleri ismi verilir. Bu mallar gümrüksüz bir satış mağazasında belirlenen fiyatlara göre satışa sunulurken, bu mallar ülkemizden gitmekte olan yolculara, genel yolculara, gemi ile seyahat edenlere, bir yerden başka bir yere giderken Türkiye üzerinden geçen kişilere ya da uçak yolcularına satılabilir. Bu yüzden gümrüksüz depo güvenliği de lojistik sektöründe son derece önemli bir konudur.

Kara taşımacılığının yapıldığı alanlarda, denizyolu taşımacılığının yapıldığı limanlarda ve havayollarının yer aldığı fark havalimanlarında yer alan bu mağazalar lojistik terimi olarak özel antrepo olarak nitelendirilir. Bu mağazalarda yapılan depolama işlemlerinde gümrüksüz depolama işlemleri olarak isimlendirilir. Önemli turistik bölgelerde de yer alan bir gümrüksüz satış mağazalarında satılan eşya ve malların veriden muaf şekilde satışa sunulmaları, söz konusu olan malların fiyatlarını piyasaya göre daha ucuz hale getirir. Özellikle yabancı markaların vergisiz şekilde bu ürünleri satışa sunması, gümrüksüz satış mağazalarına gösterilen rağbetin her geçen gün daha fazla artış göstermesine neden olur.

Ercan Gümrükleme; söz konusu gümrüksüz depolama işlemleri olduğunda, evrak ve izin belgelerini başarılı bir şekilde tamamlayarak, esnek çözüm olanağı ile hem konforlu hem de ekonomik bir şekilde sağlar. depolarda yer alan güvenlik kameraları ve diğer farklı güvenlik sistemleri ile günün her saati korunan eşya ve mallarınız modern ve hijyenik koşullarda saklanır. Ercan Gümrükleme, yenilikçi teknoloji ile entegre şekilde hazırlanan depolama alanları içerisinde yapılan her türlü faaliyete ve hizmete ev sahipliği yapan nitelikli bir firma olarak karşınıza çıkar.

Her firmanın ve müşterinin katma değerini koruma altına alan ve geliştirmeyi hedefleyen firmamız, üretim planına uygun şekilde paketleme, etiketleme ve türüne uygun şekilde kategorilere ayırma gibi hizmetlere de sahiptir. Uzun yıllara dayanan çalışma tecrübesi ile Ercan Gümrükleme lojistik sektöründe her geçen gün büyümeye ve gelişmeye devam eden profesyonel bir firmadır. Depolama işlemleri sırasında, öncesinde ve sonrasında gerçekleşmesi gereken tüm izin belgelerini ve prosedürleri takip eden firmamız işlemlerinizi kolaylaştırır ve ithalat-ihracat sürecini hızlandırır.

Dış ticarette atılan akılcı adımlar, lojistik sürecinde sürecin sorunsuz ilerlemesini sağlar. Bu nedenle tercih edilen firma kalitesi ve çalışma prensibi çok önemlidir. Aksi takdirde zaman kaybı yaşamak kaçınılmazdır. Alanında yetkin ve donanımlı personelleri ile tüm temel ve ek hizmetleri ile beraber gümrüksüz depolama işlemlerinin hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlayan Ercan Gümrükleme ile hemen iletişime geçebilirsiniz. Söz konusu dış ticarette başarı yakalamak ve uzun vadede sunulan birçok avantajdan faydalanmak olduğunda Ercan Gümrükleme her koşulda yanınızda olmaya devam eder.

İletişim Formu
Tüm soru, görüş ve önerileriniz için biz buradayız. Hemen bize ulaşmak için formu doldurup gönder butonuna tıklayın.