Konşimento, taşıma senedi ya da taşıma belgesidir. İlk olarak denizyolu taşımacılığında aktif şekilde kullanılmaya başlanan konşimento, Latince kökenlidir ve bilgi, fikir anlamına gelmektedir. Konşimento üzerinde gerçek anlamda taşınmak üzere taşıyıcıya teslim edilecek olan bir malın üzerinde yükleyici, alıcı ihbar, gemiye yüklendiği bilgisi, alıcının adı ve adres bilgileri, taşıma işlemine konu olmuş mala ait her türlü bilginin yer aldığı taşıma senedidir.
Konşimento çeşitleri Düzenli Hat Konşimentosu, Konteyner Konşimentosu, Kombine Taşıma Konşimentosu gibi farklı dallarda karşınıza çıkar. Taşıma belgesi görevi gören konşimentonun taşıyıcı firma tarafından alıcı, gönderen ve taşıyıcıya verilmek üzere en az 3 asıl belge şekilde düzenleme yapılır. Taşınmak üzere olan bir mal adına aynı konşimentodan birden fazla düzenlendiği taktirde, her bir konşimentoya, konşimento nüshası denir.
Konşimento üstünde;
İthalatçı firmanın, malı varış gümrüğünden çekebilmesi adına konşimentoya ihtiyacı vardır. Lojistikte sağlıklı işleyiş bakımından çok kıymetli evrak olan konşimentolar ise emire, sahibine ya da şahsa belirtilerek düzenleyebilirler. Bu anlamda düzenlendiği kişiye göre farklılık gösteren konşimento sınıflandırılması ve düzenlemeleri şu şekildedir;
Ticari anlamda devir imkânı olan ve ciro edilebilen konşimentolar, emre düzenlenen konşimentolar olarak düzenlenir. Consignee bölümüne sadece ‘’emre’’ yani ‘’to order’’ yazılıp belirtilen konşimentoların cirolanarak devredilebilir hakkı bulunur. Yükleyici taraftan ‘’emrine’’ diyerek düzenlendiği bilinen bu çeşit konşimentolarda en önemli bilinen kural, taraf yani ‘’shipper’’ tarafından cirolanması gerektiğidir. Bu bölüm yükleyici tarafından ciro edilemez ise tahliye esnasında liman bölümlerinde gecikmeler yaşanabilir ve bu durum ek masraf çıkmasına neden olabilir.
Firma ya da kişi isminin consignee bölümüne işlenen ‘’emrine’’ ya da ‘’emre’ kaydı bulunmayan konşimento çeşitleri, nama düzenlenen konşimentolar olarak adlandırılır. Malın kesin bilinen alıcısının ismi consignee bölümünde yazılı olan taraf olduğundan, bu konşimentonun bedeli alınsa bile üçüncü şahıslara devredilmesi ya da cirolanarak devredilmesi söz konusu değildir.
Uluslararası lojistik sisteminde ‘’bearer bill of loading’’ şeklinde bilinen bu konşimento, malı yükletici kişi tarafından talep edildiği takdirde düzenlenir. Karşılıklı olarak güvenin çok önemli olduğu bir konşimento olarak karşınıza çıkar. Örneğin; aynı holdinge ait olan iki adet firma arasında yapılan ticaretlerde konşimento düzenlenmesine gerek görülmemesi çok normaldir. Ancak güvenin çok önemli olduğu bu alanlarda, ticari anlamda güvende hissetmenin ön plana çıkmasından kaynaklı bir konşimento düzenlenmesine ihtiyaç duyulabilir.
Konşimento hazırlamak sanıldığı kadar basit bir işlem değildir. Dikkat ve özen gerektirir. Çünkü bu belgenin doğru bilgilerle, eksiksiz bir şekilde doldurulması yük taşımacılığı konusunda güven oluşturur.
Konşimento belgesini hazırlamak için genellikle taşımayı gerçekleştirecek firma tarafından düzenlenen konşimento formu kullanılır. Bu formda yer alacak tüm bilgiler eksiksiz şekilde doldurulduğunda konşimento basılır. Bu yöntemi uygulamak istemeyenler ise, taşımacılığı yapacak olan yük firmasına ulaşıp, belge hazırlanma konusunda gerekli desteği alabilirler.
Ercan Gümrükleme, taşımacılık ve konşimento belgesi düzenleme konusunda gerekli desteği alabileceğiniz profesyonel bir firmadır. Nakliye ve lojistik işlemlerinizi gönül rahatlığı ile yürütmek için hemen web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.